Idealny serwis obiadowy

 

Idealny obiad to nie tylko samo gotowanie, smak czy jakość towarów wykorzystanych do jego sporządzenia. To też zastawa stołowa, która umożliwia na odpowiednie podanie potraw i jedzenie w miłej atmosferze. Z czego powinien składać się doskonały serwis obiadowy? Przyjmijmy, że kupujemy zastawę na 12 osób, co powinna ona zawierać? W części serwisów na 12 osób przypada tylko jedna waza, jeden półmisek na wędliny, na surówkę i jedna miska na ziemniaki lub kluski.

Czy nie wydaje Wszyscy się, że to stosunkowo za niewiele? W dobrym serwisie powinieneś mieć sposobność kupić nie tylko gotowy zestaw. Powinna tam również być porcelana na sztuki, dzięki której skompletujemy serwis znacznie bardziej odpowiadający naszym potrzebom. aby konsumpcja obiadu była de facto wygodna, to waza, półmiski i miseczki powinny przypadać na 6 osób, czyli w serwisie obiadowym na 12 osób musza być po dwie wazy i po dwie sztuki pozostałych półmisków. Dzieje się tak dlatego, że w większości wypadków nie da się w takiej wazie zmieścić dwunastu pełnych porcji, a ni też dosłownie na duży półmisek nie wchodzi dwanaście sztuk mięsa. Porcelana lubiana to więc nie tylko wygląd, kształt, kolory czy zdobienia. To również, a stosownie głównie odpowiednia ilość tej zastawy, która nie zmusza uczestników obiadu do czekania na siebie. Oprócz tego w doskonałym serwisie talerze powinny mieć pożądaną wielkość i głębokość, nie mogą być za niezbyt duże, ani też za płytkie. Bardzo płytkie i niezbyt duże talerze sprawią, że jedzenie obiadu nie będzie wygodne, bo nie da się na nie włożyć odpowiednich porcji i wszyscy ludzie będą się czuli jak na diecie.

Warto sprawdzić: serwis obiadowy.

Dodaj komentarz