Przemysłowe maszyny – maszyny do czekolady

 

Ciasteczka w domu kreujemy, sporządzając ciasto i wylewając je do specjalnych foremek albo tworząc ciasto i wyciskając w nim wzory, które następnie pieczemy. W przemyśle wygląda to tak samo, niemniej jednak tworzone jest rzeczywiście na szeroką skalę. Cukiernik, który para się robieniem ciastek, posiada odpowiednią recepturę. Receptura ta pozwala na przygotowanie wielu kilogramów ciasta. Maszyny do produkcji ciastek zalewa się masami cukierniczymi i następuje proces wyciskania. Maszyna sama wyciska stosowny wzór ciastka na blachę, po czym są one wstawiane na specjalne wózki, a wózki te wjeżdżają do pieców, w którym ciastka mają się upiec.

Czas pieczenia nie jest w zdecydowanej większości przypadków długi, bo piece mają bardzo dużą moc i w pewnych przypadkach wystarczy wręcz kilka minut, aby z pieca wyjechały gotowe ciasta. Zrzuca się je z blach i poddaje dalszej obróbce. Czasami ta obróbka polega na udekorowaniu ręcznie ciastka, zdarza się, że na oblaniu go czekoladą, a innym razem na posypaniu na przykład cukrem pudrem. Następnie ciastka przechodzą przez serwis maszyn pakujących, który ma za zadanie stosownie je zapakować tak, ażeby nie wysychały i szybko się nie psuły. Pakowanie wygląda różnie. Zdarza się, że kreuje się je ręcznie, wkładając ciasteczka do torebek, innym razem polega to na włożeniu ich do specjalnej maszyny, tzw. formierki do ciastek, która przepuści je przez linię pakującą i zgrzeje w specjalnej folii. W późniejszym czasie ciastka są wyłącznie pakowane na palety, znakowane i wysyłane w właściwe miejsce. Cały proces trwa w zdecydowanej większości przypadków około kilku godzin.

Więcej: Miksery piekarnicze.

Dodaj komentarz