Przewóz nietrwałych produktów spożywczych jest obwarowany wieloma bardzo restrykcyjnymi warunkami. Chodzi przede wszystkim o to, ażeby spełnić prawidłowe postanowienia dostosowane do warunków potrzebnych do przewozu konkretnych produktów. Chłodnie do auta pozwalają transportować różnorakie produkty, począwszy od mleka i jego wyrobów, przez sery, wędliny, mięso, oraz owoce i warzywa.
W samochodzie musi być utrzymywana odpowiednia temperatura. Temperatura ta w każdej sytuacji jest niska, gdyż wszystkie nietrwałe produkty takiej potrzebują. Najważniejsze jest, aby systematycznie kontrolować stan pojazdu przeznaczonego do przewozu żywności, gdyż może dojść do awarii agregatu chłodniczego, a to z kolei może również spowodować, że przestanie on właściwie działać i żywność będzie przewożona w wysokiej temperaturze. W niedługim czasie nic to nie zmieni, niemniej jednak po upływie kilku godzin niektóre produkty mogą się całkowicie popsuć. O ile temperatura na dworze jest wysoka, to taka sytuacja może doprowadzić do zepsucia się całej partii przewożonych towarów. Chłodnie samochodowe powinno się serwisować co najmniej raz w roku, a w razie pojawienia się jakichkolwiek problemów z działaniem, należy je od razu naprawić. Kierowca takiego samochodu chłodni powinien także kontrolować na bieżąco i sprawdzać, czy temperatura zgadza się z tą, jaka została narzucona w systemie. Wszelkie odstępstwa powinny być zaraz kontrolowane, a jeśli nie można naprawić błędy od razu, należy przeładować samochód i zepsuty oddać do serwisu do jak najszybszej naprawy.
Polecamy: chłodnie samochodowe.