Chłodzenie jedzenia


Chłodnie służą do długotrwałego przechowywania żywności. Chodzi tutaj o zwiększenie o kilka, a dosłownie kilkanaście dni czasu świeżości części towarów. Świeże mleko, mięso i ryby są najmniej trwałymi produktami żywnościowymi i w ich przypadku poza warunkami chłodniczymi może dojść do psucia już po upływie kilku godzin.

Jeżeli jednak chcemy, ażeby te produkty przez długi czas pozostały świeże, trzeba je chłodzić. Komora chłodnicza jest specjalną komorą umożliwiającą na utrzymywanie niskiej temperatury konkretnych towarów, a tym samym przedłużenie ich trwałości. Właściwie każdy z nas w domowych ustaleniach ma taką mini komorę chłodzącą w postaci lodówki. Dzięki specjalnemu agregatowi chłodzącemu w lodówce utrzymana jest temperatura na poziomie kilku stopni, co powoduje, że w produkcie znacznie spowolnione są różnego rodzaju procesy psucia się. Bakterie tak mocno się nie namnażają, a co za tym idzie, nie pojawia się tu problem z tym, że produkt szybko uległyby zniszczeniu na skutek normalnych procesów, które się w nim odbywają. W zastosowaniach przemysłowych też ma to znaczenie, niemniej jednak wykorzystywane są profesjonalne spore komory chłodnicze zwane chłodniami. Nie zawsze trzeba je nabywać – nierzadko istnieje możliwość ich wynajęcia. Długoterminowy wynajem chłodni jest w dużej liczbie przypadków bardzo opłacalny, gdyż cena wynajęcia na długi termin nie jest wcale wysoka, a na pewno niższa niż cena zakupu dokładnie określonej komory. Firmy, które nie mogą sobie pozwolić na taki zakup lub dla których jest on zwyczajnie nieopłacalny, zdecydowanie częściej decydują się na to, by taką chłodnię wynająć.

Więcej informacji: schładzanie szokowe.


Dodaj komentarz