Lepsze mrożenie

Każdy raczej wie o tym, że przechowywanie większej ilości jedzenia przez dłuższy okres czasu jest możliwe, dzięki mrożeniu. W większych sklepach z produktami spożywczymi przedsiębiorcy najczęściej korzystają z dużych zamrażarek, ażeby zmieścić większe ilości jedzenia. Natomiast z drugiej strony jak się okazuje klasyczne mrożenie moraz swoje wady i nie za każdym razem jest właściwym rozstrzygnięciem.

Dlaczego? Konkretniej chodzi o to, że produkty nie będą schładzane jakoś bardzo szybko, a co za tym idzie do ich pełnego zamrożenia musi minąć trochę czasu. A dodatkowo niska temperatura praktycznie zawsze zmienia wodę znajdującą się na produktach w cząsteczki lody, które z kolei uszkadzają mrożony produkt. Na całość zasada jest taka, że im dłużej trwa proces mrożenia, tym uszkodzenia te niestety będą większe. Istnieje jednakże pewne rozwiązanie, które umożliwi na efektywne wyeliminowanie wyżej wymienionych problemów. Chodzi o mrożenie szokowe, z którego wraz z biegiem czasu korzysta coraz więcej firm. Jego największą wielką zaletą jest głównie to, że zamrażanie trwa bardzo krótko, a co za tym idzie oszczędza się nie tylko i wyłącznie czas, niemniej jednak też nie powstają żadne uszkodzenia produktów co bez wątpienia ma spore znaczenie. W tego typu urządzeniach do mrożenia szokowego mamy do czynienia z bardzo niską temperaturą, a ciepło z mrożonych produktów natychmiast odprowadzane jest na zewnątrz. W ten sposób można uniknąć także zmiany walorów smakowych pożywienia, a jak wiadomo nie wpływają one raczej korzystnie na produkty.

Polecana strona: komory szokowego mrożenia.

Dodaj komentarz