Sprzęt do kuchni

Dosłownie w najprostszym i najmniejszym lokalu gastronomicznym potrzebujemy sprzętu, który będzie nam pozwalał przygotować potrawy dla klientów. W sytuacji małych barów stosuje się kuchenki mikrofalowe, zmywarki, piecyki gazowe, grill, frytownice i tym podobnych osprzęt. Kiedy w grę wchodzi zaopatrzenie sporej restauracji, przeznaczenie mają również wielkie kombiwary, patelnie elektryczne, garnki elektryczne, duże kuchnie, ogromne okapy i wielkie lodówki czy zamrażarki.

Zaopatrzenie się w sprzęt niezbędny do gastronomii wymaga ogromnych nakładów majątkowych. Jedno urządzenie gastronomiczne kosztuje co najmniej kilkanaście tyś. zł, a najczęściej jest to nawet kilkadziesiąt tyś. złotych. Takie wysokie ceny są związane z jakością, a ta powinna być jak najwyższa. Im wyższa będzie jakość rozwiązań oferowanych przez zakład gastronomiczny, tym nie gorzej dla klientów tego zakładu, a tym samym całkiem dobrze dla właścicieli, bo będą mogli więcej zarobić. W doborze maszyn gastronomicznych na pewno nie warto się kierować chwilowymi potrzebami lub impulsami. Przede wszystkim powinno się myśleć perspektywicznie i w tej samej chwili nastawić się na wybór rozwiązań, które będą nam w stanie pomóc przygotować posiłki dla większej grupy ludzi. O ile ograniczymy się do wyboru takich urządzeń, które pozwolą obsłużyć małą restauracje, to nie będziemy już przygotowani na to, ażeby obok tej restauracji otworzyć ogródek letni, który w ciepłe miesiące roku pomieści drugie tyle klientów. Wtedy zaistnieje konieczność wypełnienia wyposażenia, a to będzie się wiązało z dodatkowymi kosztami. Będziemy też potrzebowali dodatkowego miejsca.

Warto zobaczyć: https://ngastro.pl/1004-piece-konwekcyjno-parowe-retigo

Dodaj komentarz