Chłodzenie szokowe


Dosłownie najbardziej upalne lato nie stanowi kłopotu dla naszych towarów żywnościowych, jeżeli już mamy lodówkę i zamrażarkę. Te urządzenia pozwalają nam chronić się przed problematyczną wysoką temperaturą, a co za tym idzie, przed psuciem się żywności. W wysokiej temperaturze bakterie, grzyby i pleśnie namnażają się w bardzo bardzo szybkim tempie, a to doprowadza to do nieodwracalnego procesu niszczenia produktu spożywczego.

Na początku przestaje być on po prostu świeży, a w przyszłości najzwyczajniej w świecie psuje się, przez co nie możemy go wykorzystać. Jeżeli już chcemy przedłużyć trwałość jakiego produktu, konieczne jest przetrzymywanie go w chłodni. Chłodnie utrzymują niską temperaturę kilku stopni, a w takich ustaleniach drobnoustroje co prawda nadal działają, niemniej jednak z całą pewnością wolniej, a to powoduje, że nie stanowią większego zagrożenia dla żywności i z powodzeniem możemy zdążyć ją zjeść zanim się zepsuje. Komory mroźnicze działają dokładnie tak samo, przy czym one w pełni hamują rozwój drobnoustrojów nawet na sporo miesięcy. Jeżeli pragniemy zabezpieczyć żywność przed psuciem, to powinniśmy ją zwyczajnie zamrozić w taki sposób, że będzie ona całkowicie zabezpieczona przed psuciem się, a w każdej sytuacji możemy żywnością wyjąć, rozmrozić i ponownie użytkować. Kontenery chłodnicze i mroźnie są wykorzystywane oczywiście nie tylko i wyłącznie w prywatnych domach, niemniej jednak też w rozmaite zakładach, gdzie produkowana jest żywność albo tam, gdzie ta żyzność jest serwowana klientom. Solidnie działające chłodnia i zamrażarka są oczywiście ogromną pomocą w zachowaniu świeżości produktów spożywczych.

Zobacz również: zamrażanie szokowe.


Dodaj komentarz